Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı bölge basınında.

Yayınlanma Tarihi: 2019-10-18 14:24:46

Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nde bu yıl birincisi düzenlenen, Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı açıldı. Yoğun ilginin olduğu fuarda hafta sonuna kadar yöresel lezzetler, ziyaretçiler ile buluşacak.

Manolya BULUT-PUSULA

Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı, Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nde düzenlenen törenle ziyaretçilere açıldı. Açılış törenine Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Dr. Sajad Soltanzadeh, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı,  TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş Genel Müdürü Cihat Alagöz, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, kamu kurum ve kuruluşları,  dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, sektör temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Birlikte rahmet ve bereket var

16-20 Ekim tarihleri arasında yöresel lezzetlerin ziyaretçilerle buluşacağı fuarın açılışında konuşan Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz, “Bir söz vardır. Kucaklamaya kollarınızın yetmeyeceği ağaç bir tohumla en uzun yolculuklar bir adımla başlar. Büyükşehir belediye başkanımız büyük bir vizyon ortaya koydu. Bu eseri ülkemize kazandırdı. Birlikte olmanın, birlikte hareket etmenin getirileri de Erzurum’a kazandırılmaya başlandı. Yaptığımız fuarlarda toplamda 350 bin iş insanını bir araya getirdik. Erzurum, uluslararası arz ve talebin buluşma noktasının en önemli ispatlarından biri haline geldi” dedi.

Üreten borsa, gelişen Erzurum

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral ise, “Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz bu fuarda yöresel ürünlerimiz, tescilli ürünlerimizi sergiliyor, ulusal ve uluslararası platformda tanınmasını hedefliyoruz. Bölgesel kalkınmada borsa olarak her zaman üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Erzurum da STK’lar olarak bizlerin amacı, memleket faydasına olan her türlü projeyi desteklemek ve gerektiği yerde taşın altına elimizi koymaktır. Bu bilinçle borsamızı, tüm üyelerimizin ve Erzurum halkının hizmetine sunmuş durumdayız. Erzurum Ticaret Borsası olarak üreten borsa, gelişen Erzurum, kazanan bir Türkiye İçin çalışıyoruz Sloganı ile çıktığımız bu şehrimize hizmet yolunda durmadan, yılmadan ve bıkmadan ekip olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Birlikte büyüyecek, birlikte yükseleceğiz” ifadelerini kullandı.

Tescilli ürünlerimizi artırmalıyız

 Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik de, konuşmasında, Türkiye’nin, tarımsal potansiyeli, üretim kültürü, coğrafi yapısı ve kültürel çeşitliliği ile geleneksel ve yerel ürünler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olduğunu söyledi. Yücelik; “Anadolu’nun köklü geçmişinden bize miras kalan bu zenginliğimizin kıymetini bilmek ve bu değerleri muhafaza ederek yeniden ekonomiye kazandırmak bizim için milli bir görev olmalıdır. Son dönemde toplumumuzun da bilinçlenmesiyle, yöresel ürün denildiğinde artık aklımıza coğrafi tescil almış ürünler gelmeye başladı. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun verilerine göre; Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 14 ilimizde toplam 52 coğrafi işaretli ürün bulunuyor. Erzurum’da, Oltutaşı, Ehram, Cağ Kebabı, İspir Kuru Fasulyesi, Hınıs Kuru Fasulyesi, Kadayıf Dolması, Karnavas Pekmezi ve son olarak İspir Kaymağı olmak toplam 10 ürünün coğrafi işaret tescili yapılmış durumda. Bu sayı ile ülke genelinde birçok ilin önünde bulunan şehrimizde, coğrafi tescil alacak daha birçok yöresel lezzetin olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde ülkemizde de tescil edilecek ürünler listesine yüzlerce ürün daha eklemenin mümkün olduğu da bilinen bir gerçektir” dedi.

Dikkatler ‘Erzurum’ markasına çekilecek

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise şöyle konuştu;

Geride bıraktığımız 20 yıl boyunca hazır ve işlenmiş besinleri adeta tüketme yarışına giren insanoğlu, bu alışkanlığını artık değiştirmeye başladı. Tercihler artık geleneksel lezzetlerden yana yapılmaya ve damak tadının ilgisi yöresel tatlara yoğunlaşmaya başladı. İşte tam da böyle bir süreçte bizlere düşen sorumluluk; tarihsel ve kültürel zenginliğimizin bir parçası olan yemek kültürümüzü bu vesileyle tanıtabilmek, sadece bu yörenin değil, Türkiye’nin ilgisine sunabilmektir. Şüphesiz her yörenin kendine has yemekleri ve tatları, kendine özgü bir mutfak kültürü ve zenginliği var. Önemli olan bu zenginlikler arasında sayıca daha çok tatla yarışabilmek ve öne çıkabilmektir. Bugün Cağ Kebabı ve kadayıf dolması denilince akıllara nasıl ki Erzurum geliyorsa; Erzurum mutfak kültürü denilince akıllara İspir fasulyesi de gelmelidir, çaşır da gelmelidir. Peynirli börek bugün yurt genelinde nasıl ki bilinen bir lezzetse, aslında bu böreğin anavatanının Erzurum olduğu ve kendine has tadıyla adının da Su Böreği olduğu herkese anlatılmalıdır. Tabi bunlar sadece birer örnek ve bu örnekleri aslında biz dikkatleri “Erzurum” markasına çekmek için verdik.”

Özel sektörün rakibi değil, yanındayız

Devlet olarak özel sektörün yanında olduklarını söyleyen Erzurum Valisi Okay Memiş de, “Bizler devlet olarak kamu kaynağını çarçur etmeden istihdam sağlayacak projelerin peşindeyiz. Özel sektörün eksik kaldığı alanlarda devlet olarak var olacağız. Özel sektörde güçlü değilsen devlet müdahale etmek zorunda. Tek hedef var o da vatandaşımıza istihdam yaratmak. Valilik olarak KUDAKA ile 4 tane fabrikayı 6 ayda bitirdik. Kötü mü ettik? Maksadımız devlet olarak rekabet etmek değil. Maksadımız tam tersine öncülük etmek. İlerleyen süreçte göreceksiniz Erzurum, Türkiye’nin en önemli tekstil merkezlerinden biri olacak. Özel sektör, kamu birlikte hareket ederek hem ilimizi kalkındıracağız hem de ülkeye örnek olacağız” dedi.

Konuşmaların ardından, TOBB adına fuara katılan Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, fuara katkılarından dolayı Erzurum’daki oda ve borsalar adına ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’e teşekkür plaketi verdi. Ardından Vali Okay Memiş ve protokol üyeleri fuarın açılış kurdelesini kesti.

ETSO standına ziyaret

Daha sonra fuardaki stantları gezen Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken ETSO standını da ziyaret ederek Meclis Başkanı Saim Özakalın ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Doğu Anadolu Bölge Temsilcisi ve ETSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Feride Eda Çalıkuşu ve ETSO Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Haktan Ömeroğlu ile bir süre sohbet etti.

 ATAUNİ de fuarda

Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarına Atatürk Üniversitesi; Su Ürünleri, Ziraat ve Turizm Fakültesi ile geniş bir katılım sağladı. Birimlerin açtığı stantları gezen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Fuara katılan diğer firmaların stantlarını da ziyaret eden Çomaklı, üniversite-sanayii iş birliğine yönelik çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

Misafirlere süt ikramı

Fuar alanında gerçekleştirilen ziyaretlerde ise Erzurum Ticaret Borsası ve bünyesinde hizmet veren Erzurum Ticaret Borsası Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme A.Ş’nin stantlarını ziyaret eden, Erzurum Valisi Okay Memiş ve diğer konuklara Türkiye’nin en kaliteli ve sağlıklı sütü ikram edildi ve Başkan Hakan Oral tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

Ürünlerini sergilediler

Erzurum’da varlığını sürdüren ve fuara katılarak stant açan Sarem Ambalaj şirketinin ortaklarından Mustafa Bakan ise şunları söyledi; “Yaklaşık 6 yıldır bu işi yapıyoruz. Islak mendil, ambalaj kâğıt, şeker, baklava kutuları gibi malzemelerin imalatını yapıyoruz. En son sistem makineler ile imalatımızı sürdürmekteyiz. İnşallah daha ileriye yönelik hedeflerimiz var. Fuar genellikle yerel, yöresel gıda fuar olarak geçiyor olsa da alt dallarında ambalaj da var. Biz de Erzurum’daki en büyük ambalaj olarak katılarak ürünlerimizi sergilemek istedik.”

Tescilli ürünler zirvesi

Fuar’ın öğlenden sonraki bölümünde ise, YÖREX “Doğu Anadolu Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi gerçekleştirildi. Zirvenin açılışını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken yaptı, TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclisi Başkanı Kaan Dericioğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Uzmanı Gonca Ilıcalı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Reklam Dairesi Başkanı Oğuz Şahin, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Uzmanı Ahmet Doğan, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Songül Çakmakçı, Erdek Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Sarı, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mithat Şahin konuşmacı olarak katıldı.

 Fuarda neler var

TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. tarafından Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Erzurum Ticaret Borsası, Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Erzurum Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi, Erzurum Aşçılar Derneği ve KOSGEB’in destekleri ile hazırlanan fuar, 16-19 Ekim 2019 tarihlerinde 10.00-20.00 saatlerinde, son gün ise saat 19.00’a kadar ziyarete açık olacak.

Doğu Anadolu’nun güzide şehri Erzurum’un zengin yemek kültürünün yaşatılması ve tanıtılması amacı ile fuar kapsamında Erzurum Aşçılar Derneği ve Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından Cağ Kebabı, Kadayıf Dolması, Ayran Aşı, Şalgam Dolması, Su Böreği, Lor Dolması, Demir Tatlısı, Dut Çullaması gibi yöreye has yemekler yapılacak ve bu lezzetlerin püf noktaları ziyaretçiler ile paylaşıyor.

Fuar kapsamında Cheese Life Magazine Dergisi ve Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi iş birliği ile Geleneksel Gıdaların ve Peynirin Gastroturizmdeki Önemi, Türkiye’de Gastroturizm, Coğrafi İşaretler, Yöresel Mutfağımızda Peynir gibi çeşitli konularda söyleşiler düzenleniyor.