Başkan Oral’ın Sessiz Çığlığı

Yayınlanma Tarihi: 2018-11-28 18:22:13

Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakan Oral, şehir ekonomisinin gelişmesinin yerel bazda üretim yapan firmaların tercih edilmesinden geçtiğini ifade ederek, kamu kurumlarını ihalelerde bu konuda hassas olmaya davet etti. Başkan Oral’a Erzurum Valisi Okay Memiş de destek verdi.

Bir kez daha bu konuyu gündeme getirdi. Ziyaret ettiği kurum amirlerine yerel ürünleri tercih etmeleri konusunda telkinlerde bulunan Oral’a Erzurum’un çiçeği burnunda Valisi Okay Memiş’ de destek verdi. Vali Memiş, önce ki gün Palandöken Kayak Merkezi’nde ki otellerin temsilcileri ile yaptığı toplantıda turizmcilere ihtiyaçlarını şehirden karşılamaları yönünde istekte bulundu.

Erzurum’da üreticinin desteklenmesinin zaruretine dikkat çeken ETB Başkanı Hakan Oral, “ Bunun da yolu yerel ürünlerin tercih edilmesinden geçiyor. Bir litre süt üretmek için vatandaşın gelip bu kentte üretilen peyniri tercih etmesi gerekiyor. Hem vatandaş açısından hem de kamu kurumları açısından bu birlikteliği sağlamak gerekiyor. Kesinlikle kamu kurumları tedariklerinde yerel ürünleri tercih etmeliler. Yerel ürünleri tercih edilmesi demek daha fazla üretim ve daha fazla istihdam demektir. Daha fazla ekonomik katkı demektir. Bir kere şehir olarak bu birlikteliği sağlayabilmemiz gerekiyor ki yaşadığımız ekonomik darboğazdan geçmenin yegane yolu da birbirimize destek olmaktan geçiyor” dedi.

Her türlü belgeye sahibiz

Erzurum’da et ve süt ürünlerinde Tarım Bakanlığı İşletme Onay Belgesi’ne sahip olan bir çok kuruluşun olduğunu ifade eden Başkan Oral sözlerini şöyle sürdürdü: Bu tesislerden alım yapılmalı, gerekirse tercih edilmeli. Kamu kurumlarına pahalıya alsınlar demiyoruz, aynı şartlarda bizi tercih etsinler diyoruz.  Kurum amirleri olsun, ihale komisyonları olsun, doğrudan temin görevlileri olsun bütün bürokratlar bu zihniyette hareket etmeli. Bu sayede küçük işletmelerin yaşaması, hayatlarını idame ettirmesi sağlanır. Aynı zamanda markalaşmanın da önü açılır.

Birbirimizi desteklememiz lazım

Bizim bir kere kendimiz yerelde birbirimizi desteklememiz lazım, kendi markalarımızı oluşturup, sahip çıkmamız lazım. Üreticilerimizin markalarına sahip çıkacağız ki onlar da interlandını genişletmenin yolunu arasınlar. Örnek veriyorum; Bir süt üreticisi Erzurum’da başarılı olacak, kendine güveni olacak. Devlet kurumları ‘benden mal alıyorlar, beni tercih ediyorlar’ diyecek ve yatırımını istihdamını artırarak, burada başarılı olduktan sonra ülke geneline yayılacak.

Vatandaşlar olarak da kurum olarak da bir kere yerel markalarımız tercih etmek zorundayız. Başka çaremiz yok. Erzurum’da bir kilo tereyağının fazla satılıyor olması belki de 3 kilo süt üretimini artıracak. Buda üreticiyi desteklemek ve teşvik edilmesi demektir.  İstihdamın artması, hayvancılık ve tarım gibi değer zincirlerinin birbirini tetiklemesi demektir. Bu şehirde ki üreticilerin artık gün yüzüne çıkması, daha fazla tanınması lazım.

Kamu yereli tercih etmeli

Kamu kurumları ihalelerde özellikle Erzurum’da üretilen et ve süt ürünlerini doğrudan temin yöntemi ile de alabilirler. Ya da ayrı ihaleye de çıkabilirler. Ki doğrusu doğrudan temin ve doğruda tercihtir. Bu kentte bir süt üreticisinin en az 15 personeli var. Onun tercih edilmesi bu personel sayısını artırmasına neden olacak ve istihdama katkı sağlayacaktır. Şehirde de manevi birlik sağlanmış olacak, siyasetçimiz, Valiliğimiz, Belediyelerimiz, askeriyemiz, gazetecilerimiz birey olarak her kez bu algıyı yönetmek zorundayız. Kamu kurum ve kuruluşlarımız, idari mülki amirlerimiz, sivil toplum örgütlerimi ve medyamız sürekli bunları konuşarak telkin etmeliyiz.

Ziyaretlerimde dile getirdim

Yaptığım bütün ziyaretlerin genel gayesi bu. Görüştüğümüz bütün kurum amirlerimize, özellikle Sayın Valimize, Jandarma Bölge Komutanımız ve Milli Eğitim Müdürümüze bu konuyu ısrarla izah ettik.  Biz artık şunu sağlamak zorundayız; Tabi ki standartlar ve belgeler istenilebilir, bunlara sahip bir sürü tesisimiz var, özellikle süt ürünleri sektöründe. Yatılı okullar da, kantinler de, cezaevinde yerel ürün kullanılmalı, tercih edilmeli. Sıraya bile koyulabilir, bir ay bir firmadan öteki ay başka bir üretici firmadan tedarik edilebilir. Bu konuda bürokratları biraz daha duyarlı olmaya çağırıyorum. Bizim cezaevinde Tahsildaroğlu’nun tereyağını tüketilmek zorunda değil.

İhtiyaçlarınızı Erzurum’dan temin edin

Erzurum Valisi Okay Memiş’in başkanlığında sektör temsilcilerinin katılımıyla, ‘Turizm Sektörel toplantısı’ yapıldı.  Şehirle Palandöken’i kaynaştırmak gerektiğini ifade eden Vali Memiş, “Buradaki otellerimizden ricamız ürünlerinizi ve ihtiyaçlarınızı Erzurum’dan karşılamanız. Bazı ürünleriniz belki burada olmayabilir onun dışındaki diğer tüm ürünleri burandan almanızı istirham ediyorum. Bu sayede şehirdeki vatandaşlarımız otellere daha çok sahip çıkacaktır. Bizler de buna elimizden gelen katkıyı sağlayacağız. Çok önemli pistlerimiz var. Çok güvenli ve çığ riski en az olan İSO belgeli FIS onaylı pistlerimiz var. Bunlar büyük bir nimet,  çok iyi kullanmalıyız. Ve hep birlikte çıtayı yükseltmeli, rekabet etmeliyiz. Yapacağımız bu çalışmalarla yeni otellerinde şehrimize gelmesini sağlayarak yatak sayımızı da arttıracağız. Şehrimize değer katacağız. Ben sadece buradaki 5 otelin değil, 760 bin nüfuslu Erzurum’un valisiyim. Hatta gurbette yaşayan 2 milyon Erzurumlu vatandaşımızın da valisiyim. O nedenle makul hiçbir talebe kayıtsız kalmayacağız” diye konuştu.