İki Yıllık Emek Ekonomiye Takıldı

Yayınlanma Tarihi: 2018-12-29 16:32:05

Erzurum ve bölge illerinin ekonomik kalkınmasını sağlayacak ve mevcut potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek amacı ile hazırlanan  “Kırmızı Et Üretim ve İşlenmesinde İşbirliği Süreçleri Analizi Projesi” tasarruf tedbirlerine takıldı.Bölge ekonomisini canlandıracak

Bölge ekonomisi canlandıracak olan “Kırmızı Et Üretim ve İşlenmesinde İşbirliği Süreçleri Analizi Projesi” Erzurum’daki paydaşları ile birlikte; Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK’ın destekleri iki yılda olgunlaştırılarak meyveverecek aşamaya getirildi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin de takdirini alan projenin bütçesi Tarım Bakanlığı’na takıldı.Bakanlık,  2019 yılı için 19 milyon lira olan proje bedelini ekonomik tedbirleri göstererek 1 milyon liraya indirdi.

İki yıllık çalışma heba olmasın

İki yıl boyunca özverili bir şekilde hazırlanan projenin kaynak sıkıntısı yaşadığını ifade eden Oral Et Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, verilen bütçenin hayal kırıklığı yaşattığını söyledi. Bölgede beraber iş yapma kültürünü artırmak, kümelenme ve markalaşmayı sağlamak için yola çıktıklarını ifade eden Oral, “ 2016-17 yılında analiz projelerini hazırladık. Yurt içi ve yurt dışında incelemelerde bulunduk. Çalışmalarımızın semeresini alacağımız anda ekonomiye takıldık” dedi.

Meyve verecek hale geldi

Erzurum Valiliği,  Büyükşehir Belediyesi Hayvancılık Şube Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Erzurum İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, Erzurum Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Akyıl Tarım ve Hayvancılık İşletme A.Ş, DOKAP Planlama ve Proje Geliştirme Koordinatörü, Aziziye İlçesi S.S. Alaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, DAP İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğü, Erzurum Et ve Süt Kurumu, OR-AL Et Entegre A.Ş., Nail Cinisli Tarım Hayvancılık Gıda San. ve Tic. A.Ş. ve Ceylan Besi İşletmesi A.Ş. temsilcilerinin yer aldığı komite;yurt içi ve yurt dışında yaptıkları çalışmalar ile bölgenin haritasını çıkardılar. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü,TÜBİTAK ile Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü teknik ekiplerince Kalkınma Bakanlığı Merkez Bütçesi finansal desteği ile hazırlanan proje iki yılda olgunlaştırılarak meyvelerini verecek aşamaya getirildi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin de takdirini alan projenin bütçesi Tarım Bakanlığı’na takıldı. Bakanlık,  2019 yılı için 19 milyon lira olan proje bedelini ekonomik tedbirleri göstererek 1 milyon liraya indirdi.

İki yıl boyunca özverili bir şekilde hazırlanan projenin kaynak sıkıntısı yaşadığını ifade eden komite üyelerinden Oral Et Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, verilen bütçe ile hiçbir yere varılamayacağını söyledi. Aynı zamanda Erzurum Ticaret Borsası Başkanı olan Oral,“Bölgede beraber iş yapma kültürünü arttırmak için kümelenme ve markalaşmayı sağlamak için yola çıktık. Beraber ürün yapmak, çiftlik kurmak, işletme yapmak gibi Kümelenmenin kültürünü arttırmak asıl hedefimiz. 2016-17 yılında analiz projelerini hazırladık. Erzurum ve bölgenin güçlü olduğu yönler, zayıf olduğu yönler, handikapları, avantajlarını tespit ettik. Bunu sahada çiftlikteki işletmeciye mikrofon tutarak yaptık, herkesin fikrini, çözüm önerilerini dinledik. Yurt içi ve yurt dışında incelemelerde bulunduk. İlk yıl TÜBİTAKI ile ikinci yıl küme kurma uzmanları ile Tarım Reform Genel Müdürlüğü personeli ve buradaki komite üyeleri ile beraber bölge, yem, mera, hayvancılık ve sütçülük analizleri yaptık.Bir kümelenme modelinin gerçekleştirilmesi sonucunda birkaç kişinin bir araya gelip ortak bir markada buluşup, onu geliştirip pazarlaması gibi hedefler var” dedi.

Projenin Erzurum ayağını da anlatan ETB Başkanı Hakan Oral, “  Burada projenin bir yönetim kurulu var,İl Müdürlüğü, Rektörlük, Belediye, Ticaret Borsası temsilcileri yer alıyor.  Bu kurulun toplantısını ilk Ticaret Borsasında yaptık. Siyasilerimiz de katıldılar toplantıya.  İkinci toplantıyı Büyükşehir Belediyesinde yaptık, Vali Bey de katılmıştı. Son toplantıyı da Damızlık Keçi Koyun Birliğinde yaptık. Bu analizi yaparak da 30 tane proje koyduk ortaya. Bütçe kısıntıları olunca bunların arasından öncelikli olanları belirledik. Hiç olmazsa belirlediğimiz öncelikli projeleri hayatiyete geçirmek için kaynak sağlanmalı” diye konuştu.

Bölgeyi kurtaracak proje

‘Projeyi rafa kaldırmak istemiyoruz’ diyen Oral, “Erzurum’un ve bölgenin ciddi anlamda sahip çıkması gereken bir proje ancak fizibilite ve analizlerin ötesine geçemiyoruz.Karamsar olmak istemiyorum ama görünen köy kılavuz istemez. Bu bütçeyle yapacak bir şey yok. Hiç olmazsa kırmızı et kümelenme projesinin içinden iki tanesini yapmamız lazım. 6-7 milyon liralık bütçe sağlansaydı bunlar yapılabilirdi. Şehre motivasyon sağlardı en azından. Şehrin bütün dinamiklerinden destek bekliyoruz. Herkes sahiplenmiş durumda” diye konuştu.